Els pollencins aprenen amb atenció plena com ser els millors pares del món

2018-02-02

Més de 80 pares i mares de Pollença estan aprenent a ser els millors pares del món. Pot sonar excessivament ambiciós, però no és impossible: es tracta simplement de posar atenció plena en l'educació de les filles i fills. A més, la investigació psicològica recent, com en un estudi de la Universitat de Vermont amb 600 pares amb fills d'entre 3 i 17 anys, ha revelat que els fills de progenitors que practiquen el mindfulness (o atenció plena) tenen una probabilitat molt més baixa a curt i llarg termini de caure en les drogues, ser depressius, patir ansietat o aïllar-se amb els dispositius mòbils.

Per aconseguir aquests resultats tan positius, com en tot, cal treballar-s'ho, i en això estan els 80 pares, mares i alguna que altra predina que acudeix setmanalment al "Taller de Mindfulness per pares, mares i pedrins" al Club Pollença. Es tracta de tancar el cercle iniciat amb la exitosa versió docent d'aquest mateix taller en què van participar 150 mestres i professors.

Amb aquesta formació de tres setmanes els pares aprendran tècniques de mindfulness en primera persona per poder després compartir-les amb els seus fills. De fet, alguns pares ja han notat algun resultat immediat i sorprenent, com ara el cas del pare que va comentar com havia canviat l'actitud del seu rebel i distant fill adolescent després d'una única sessió: "es va acostar a mi i em va demanar que li passàs més informació de mindfulness, allargant una conversa com feia anys que no teníem ... ". Altres experiències compartides al taller també assenyalaven l'efecte balsàmic del mindfulness en nins de menor edat "en 30 segons es va relaxar i es va quedar frit".

Encara queda un últim dia de taller, però els pares i mares ja en demanen més, per això s'han habilitat més dies en què els progenitors coincidiran amb els mestres i professors dels seus fills per unir forces, compartir experiències i treballar per la felicitat dels seus descendents i de tota la família.

En el curs José Luis-Reig, psicòleg clínic, investigador de la UIB i Ib-Salut, ha assenyalat els tres punts clau d'una paternitat conscient: Adonar-se dels propis sentiments quan estàs en conflicte amb el teu fill, aprendre a fer una pausa abans de respondre amb ràbia i escoltar atentament i conscientment el punt de vista dels nostres fills, encara que estiguem en total desacord. Aquesta actitud preserva la relació pare-fill i el rol mateix de pares, de manera que es pugui mantenir fora de perill fins i tot en èpoques difícils o de crisi. És a dir, la línia a seguir és la d'uns pares que tenen autoritat, sense cap necessitat de ser autoritaris.

Aquest taller forma part de la iniciativa Pollença Municipi Mindful, aprovada pel ple de l'Ajuntament, que inclou tot un programa d'activitats i que se sotmet a una rigorosa investigació d'ampli espectre per a mesurar l'eficàcia i impacte de la implantació del mindfulness a tots els nivells (societat, educació, sanitat, empresa, seguretat, salut, consum d'estupefaents, ...) desenvolupant i fent un pas més enllà del model "Mindful Nation" aprovat per unanimitat al Parlament de Regne Unit.

Aquest projecte pollencí ja ha traspassat fronteres i ha atret l'atenció del Ministeri d'Educació de la província i de la Universitat de Còrdova, Argentina (una de les més prestigioses i antigues d'Amèrica Llatina) que han sol·licitat explicar-lo al davant de tota la comunitat educativa per implementar-ho com programa pilot al municipi de Mendiolaza, pensant en la seva potencial aplicació a tot el territori.